خاک ورزی ثانويه، به معنی انجام عمليات تكميلی بر روی خاک است. اين نوع خاک ورزی به دنبال خاک ورزی اوليه انجام گرفته، اهداف زير را تأمين مي كند:
- نرم كردن بيشتر خاک و اصلاح بستر بذر
- تسطيح و فشردن خاک سطحی
- كنترل علفهای هرز
- مخلوط كردن كودهای پايه با خاک
- شكل دادن سطح زمين
ابزار و ادوات خاک ورزی ثانويه در انواع و شكل های مختلف عرضه شده اند و با استفاده از هريک از آنها، به تنهايی يا همراه نوع ديگر، می توان بستر نهايی بذر را تهيه كرد و آنچه لازم است اينجا تاكيد شود، اين است كه:
- از نرم كردن بيش از حد خاک جداً پرهيز كنيد زيرا خاک نرم به شدت به فرسايش حساس شده و در روش آبياری غرقابی شديداً سله ميبندد.
- عمليات خاک ورزی ثانويه را بايد زمانی انجام داد كه به محض اتمام آن، اقدام به كاشت نمود تا خطر فرسايش به حداقل برسد.
- از عمليات خاک ورزی در زمان وزش باد يا احتمال بارش شديد جداً بپرهيزيد.
- خاک ورزی ثانويه يک اقدام ضروری يا الزامی براي كاشت تمام گياهان نمی باشد. لذا می توان در بسياری از مواقع از بخشی از اين عمليات صرف نظر كرد مثلاً وقتي آبياری بارانی است، تسطيح دقيق زمين چندان ضرورتی ندارد. يا زراعت ذرت نيازی به خاک بسيار نرم ندارد. سعی كنيد در خاک ورزی ثانويه از ماشين های تركيبی يا مركب استفاده نمائيد. برای مثال با اتصال يک الوار يا ناودانی بوسيله زنجير به دنباله ديسک می توان عمليات نرم كردن را با تسطيح نسبی انجام داده و از تردد بيشتر ماشين ها جلوگيری كرد. يا اينكه كود را با ماشين بذركار بكاريد تا نيازی به كودپاشي و سپس ديسک زدن برای دفن كود نباشد
دیدگاه کاربران