چگونه بدن خانمها بعد از زایمان به حالت عادی بر میگردد؟
همه خانمها تا چند هفته بعد از زایمان تغییراتی را در بدن خود حس میکنند که ممکن است برایشان کمی گیجکننده و حتی نگرانکننده باشد. در صورتی که این تغییرات به این دلیل اتفاق میافتند که بدن در تلاش برای بازگشت به وضعیت خود مانند قبل از بارداری است.
دوره نفاس به بازه زمانی بعد از زایمان میگویند که در جریان آن تغییرات آناتومی و فیزیولوژی (تغییرات جسمی) در مادران به وضعیت قبل از دوران بارداری برمیگردد. مدت این حالت بهطور دقیق مشخص نشده اما معمولا بین ۴ تا ۶ هفته بعد از زایمان در نظر گرفته میشود. در دوران نفاس تغییرات چشمگیری رخ میدهد که ممکن است برای بعضی از تازه مادران آزاردهنده یا نگرانکننده باشد.
در دوره نفاس بسیاری از زنان اضطراب شدیدی دارند و حتی برخی از آنها از اینکه نوزاد جدید در کانون توجهات قرار میگیرد احساس میکنند طرد شدهاند.
جمع شدن دستگاه تناسلی و مجرای زایمان و بازگشت به وضعیت قبل از بارداری مدت کمی بعد از زایمان صورت میگیرد. به تدریج از اندازه واژن و مدخل واژن هم کم میشود اما این بخشها به میزان کمی به وضعیت خود مانند قبل از بارداری برمیگردند. پارگی یا کشیدگی پرینه (لایه داخلی واژن) در جریان زایمان باعث شل شدن مدخل واژن شده و احتمال دارد کف لگن هم کمی دچار آسیبدیدگی شود. همچنین وضع حمل باعث افزایش احتمال بروز بیاختیاری ادرار در خانمها میشود.
تغییرات رحم
افزایش بسیار زیاد جریان خون رحم که برای حفظ بارداری ضرورت دارد از طریق بزرگشدن و تغییر شکل عروق لگن امکانپذیر است. پس از زایمان قطر این عروق به وضعیت قبل از بارداری بر میگردد. در دوره نفاس در داخل رحم، عروق خونی بزرگتر تخریب میشوند و به تدریج جذب شده و جای خود را به عروق بزرگتر میدهند. اما با وجود این، احتمال دارد که بقایای کوچک عروق بزرگتر تا سالها باقی بماند.
تفغییرات مقعد و سرویکس
مقعد و سرویکس بعد از زایمان به آهستگی جمع میشود و این منفذ تا پایان هفته اول تنگ میشود، ضخامت سرویکس افزایش پیدا میکند اما سوراخ خارجی سرویکس بهطور کامل به شکل قبل از زایمان خود برنمیگردد و تا حدی پهنتر باقیمیماند.
در اوایل دوره نفاس ریزش بافتهای رحمی باعث افزایشترشحات واژینال میشود که حاوی سلولهای خونی، سلولهای رحمی قطعه قطعه و باکتریها هستند. در چند روز اول بعد از زایمان خون کافی برای قرمز رنگ شدن این ترشحات وجود دارد اما بعد از ۳ یا ۴ روز این ترشحات کمرنگتر میشوند. سپس بعد از حدود ۱۰ روز این ترشحات رنگ سفید و یا سفید مایل به زرد به خود میگیرد و مدت متوسط تولید این ترشحات ۲۴ تا ۳۶ روز است.
دیدگاه کاربران