ورود به سایت

ثبت نام در سایت

Registration confirmation will be e-mailed to you.

فراموشی رمز

3 × 2 =

بستن
بستن

چگونه با گیتار الکتریک آشنا شویم؟

چگونه با گیتار الکتریک آشنا شویم؟

گیتار الکتریک یا گیتار برقی نوعی گیتار است که صدای آن به‌وسیله تقویت‌کننده‌ای الکتریکی تشدید و یا تغییر می‌یابد. استفاده این ساز در موسیقی از دهه ۱۹۳۰ آغاز شد.گیتار الکتریک در سبک‌های مختلفی از جمله راک، متال، بلوز، پاپ، جاز و هیپ هاپ استفاده می‌شود؛ اما در سبک راک، متال و بلوز به عنوان ساز اصلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ایده پیدایش گیتارهای الکتریکی از آنجا آغاز شد که در همنوازی‌ها صدای گیتار آکوستیک در بین صدای سازهای دیگر مانند بیس و درامز گم بود و به وضوح شنیده نمی‌شد. در نتیجه در صدد آن برآمدند تا صدای گیتار را تقویت کنند که بهترین راه برای این کار استفاده از علم الکترونیک بود.

در حدود دهه ۳۰ میلادی گیتارهای الکتریکی وارد موسیقی شدند. این اتفاق پدید آورندهٔ انقلابی در صدا و تکنولوژی بود که تا امروز نیز ادامه دارد. با پیدایش راک اند رول در دهه ۵۰ میلادی، گیتارهای الکتریکی به سرعت در موسیقی جا باز کردند و به یکی از فراگیرترین سازهای تاریخ مبدل شدند. معمولاً در گروه‌های راک دو نوازنده گیتار الکتریک وجود دارد که یک نفر ملودی‌ها را می‌نوازد (با گیتار لید) و دیگری ریتم‌ها را.

مطالب مرتبط


گام 1 - طرز کار

طرز کار

ارتعاشات وارده بر سیم‌های گیتار توسط قطعه‌ای به نام پیکاپ به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌شود. در واقع پیکاپ همانند یک میکروفون عمل می‌کند، با این تفاوت که چون یک سیستم مغناطیسی است فقط ارتعاشات سیم فلزی گیتار را دریافت کرده و آن‌ها را به صورت سیگنال صوتی درمی‌آورد و از طریق پیکاپ سلکتور می‌توان پیکاپ مورد نظر را انتخاب کرد. سپس سیگنال‌ها از طریق یک سیم به تقویت‌کننده فرستاده می‌شوند و در آخر صدای تقویت‌شده توسط یک یا چند بلندگو پخش می‌شود. در ابتدا گیتارهای الکتریکی تنها یک پیکاپ داشتند، اما امروزه با دو تا پنج پیکاپ نیز ساخته می‌شوند.

گام 2 - انواع گیتار الکتریکی

انواع گیتار الکتریکی
  1. از نظر بدنه

    این ساز را از نظر بدنه می‌توان به دو دسته کلی تقسیم کرد: بدنه توپر و بدنه توخالی. گیتارهای بدنه توخالی مورد استفاده نوازندگان جاز قرار می‌گیرد، در صورتی که بدنه توپر عموماً در موسیقی راک و متال کاربرد دارد.


  2. از نظر تعداد سیم‌ها

معمولاً گیتارهای الکتریکی شش سیم دارند. بعضی نیز دارای ۱۲ سیم می‌باشند که هرجفت با یک نت کوک می‌شود، منتهی با اکتاوهای متفاوت، این گیتارها اکثراً در موسیقی فولک کاربرد دارند. گیتارهای ۷ و ۸ سیمی نیز وجود داردند که البته غیرمعمول هستند.

گام 3 - اجزا

اجزا
  • بخش ۱) سرِ دسته گیتار

    ۱٫۱. پیچ‌های کوک
    ۱٫۲. تنظیم کننده دسته
    ۱٫۳. نگهدارنده و راهدان رشته‌ها
    ۱٫۴. خرک


  • بخش ۲) دسته

    ۲٫۱. تخته انگشت‌گذاری
    ۲٫۲. علامت‌های نشان شدهٔ شیار زیر سیم
    ۲٫۳. شیارهای پرده
    ۲٫۴. بندگاه یا مفصل دسته


  • بخش ۳) بدنه

    ۳٫۱. زَخمه‌گاه
    ۳٫۲. رابط یا پل زَخمه‌گاه
    ۳٫۳. زین‌ها
    ۳٫۴. پل گیتار
    ۳٫۵. کوک‌کننده پشتی و سیم گیر (زه گیر)
    ۳٫۶. بازوی یا دسته لرزش
    ۳٫۷. کلید گزینش‌گر زَخمه‌گاه (پیکاپ)
    ۳٫۸. پیچ‌های تنظیم‌کننده صداها و آواها
    ۳٫۹. خروجی یا رابط تی‌آراس
    ۳٫۱۰. تسمه بند


  • بخش ۴) سیم‌ها (رشته‌ها)

    ۴٫۱. سیم‌های بم
    ۴٫۲. سیم‌های زیر

گام 4 - خصوصیات یک گیتار الکتریک خوب

خصوصیات یک گیتار الکتریک خوب

توی خرید گیتار الکتریک در ایران پول نقش اول را ایفا مینماید! اون هم توی بازار محدود ایران که یه جورایی قیمتها کاملا دل بخواهی تعیین میشه! سعی کنید مواردی مثل رنگ گیتار، قیافه خاص گیتار رو اصلا مدنظر قرار ندهید . اون هم به چند دلیل:

  •  اول اینکه این موارد بیخود باعث افزایش قیمت ساز میشن
  • دوم اینکه خیلی سازهای به دردنخور هستن که فقط قیافه جذابی برای بعضی ها دارن که میتونه جذبشون کنه

    خلاصه سعی کنید کیفیت ساز مدنظرتون باشه نه ظاهرش. این حرف در زمانی که شما بخواید یه ساز دست دوم بخرید اهمیتش چند برابری پیدا میکنه چون ممکنه یه ساز که ظاهرش یه کم مناسب نباشه ولی Playability خیلی خوبی داشته باشه رو بتونید با قیمت پایین تری خریداری کنید ولی تحت تاثیر ظاهر نه چندان مناسبش از دست بدید. سعی کنید ظاهر براتون چندان مهم نباشه.

هیچ وقت تحت تاثیر فروشنده ها قرار نگیرید. همیشه سعی کنید خریدتون از پیش حساب شده باشید و بدونید دنبال چه سازی هستید. منتها این حرف برای یه شخص که از گیتار چیزی نمیدونه یه خورده ابهام آمیزه. اول از همه سعی کنید مشخص کنید از یه گیتار چی میخواید؟ آیا میخواید بلوز بزنید؟ شاید به سبک متال علاقه دارید و یا میخواید Progressive یا کارهای Solo Artist ها رو بزنید. البته با هر گیتاری میشه هر چیزی زد (تقریبا هر چیزی). توجه کنید جمله معروفی رو بعضی ها میگن که گیتار الکتریک یا ریتم گیتاره یا لید گیتار!! این جمله کاملا اشتباه است. با هر گیتاری هر چیزی میشه زد ولی ولی درهر صورت بعضی گیتارها برای بعضی سبکها مناسب ترهستند. پس اول سعی کنید مشخص کنید چه استایلی رو بیشتر علاقه دارید و یا اگه استایلهایی که دوست دارید بزنید کاملا پراکنده هستن لااقل سعی کنید مشخص کنید کدوم استایل رو ترجیح میدید. همین نکته کوچیک میتونه خیلی از انتخاب های نامناسب را حذف کند.

یکی از المانهای مهم در گیتار چوب گیتار می باشد. برخلاف تصور  که خیال میکنیم گیتار الکتریک یک ساز مصنوعیه باید بدونیم چوب گیتار الکتریک در حس و حال صدای ساز بسیار تاثیر گذاره. معمولا چوبهایی که در ساخت بدنه گیتار به کار میروند خیلی متنوع نیستند ولی اصلی ترین این چوبها عبارتند از:

  • Basswood
  • Mahogany
  • Alder
  • Ash

چوبهایی مثل Basswood یا Alder بیشتر مورد علاقه کسانی می باشد که توی کارشهایشان از سولو بیشتر استفاده کردند . چوبهایی نسبتا سبک هستند و تن صدای گیتار رو هم شفاف جلوه میدهند. نوازنده های زیادی از این دو دسته چوب در گیتارهاشون استفاده میکنند که برای مثال میشه از Joe Satriani, Steve Vai, John Petrucci, نام برد که از معروفترین استفاده کننده های این دو چوب هستند.

 

در مقابل چوبهایی مثل Mahogany خیلی خیلی سنگینتر هستن و صدایی هم که ایجاد میکنن صدای توپر تر و Bass ی تریه. معمولا گیتاریستهایی که زیاد ریتم میزنن یا لااقل دلشون میخواد صدای خیلی Round و بیسی داشته باشن این چوب رو ترجیح میدن. گاها چوب Mahogany رو با یه لایه چوب Maple روی بدنه ترکیب میکنن که البته این سازها معمولا خیلی گرونن. مثلا گیبسونهای لس پائول از این قضیه توشون استفاده میشه. اصطلاح Flamed Maple Top‌ رو شاید بعضی دوستان شنیده باشن.

Action

 
اختلاف فاصله سیم با فرتهای گیتار با این نام خوانده میشه. البته معمولا Action‌یه گیتار نو که شامل Factory setting ساز میشه چندان مناسب نیست و میشه پایینتر اوردش. البته این رو هم بدونید که اکشن زیادی پایین هم چیز خوبی نیست و باعث ایجاد fret buzz , کشتن sustain و موارد ناخوشایند دیگه میشه. اکشن گیتار معمولا از سیمهای بم به زیر باید نزولی تنظیم بشه . محل اندازه گیری اکشن معمولا فرت ۱۲ الی ۱۴ گیتاره و میزان مناسبش میتونه ۲ میلیمتر برای سیمهای بیس و ۱.۵ میلیمتر برای سیمهای پایین گیتار باشه. حتما همه فرتهای گیتار روی همه سیمها رو بزنید حتی اگه چیزی بلد نیستید میتونید تشخیص بدید که صدا به درستی و دقیقی شنیده میشه. در مورد مواردی مانند تنظیم Truss Rod‌و Intonation هم میتونن دخیل بشن که به نظر من درحد این پست نمیگنجه.

انتخاب گیتار با پیکاپهای مناسب کار : پیکاپهای گیتار همونطور که باز در یک پست دیگه راجع به اونها صحبت شده در حالت کلی میتونن Humbucker و یا Single Coil باشن. کسانی که مایلن بیشتر در این مورد اطلاعات بگیرن به اینجا مراجعه کنن. خیلی خلاصه این رو بگم که اگه زیاد با دیستورشن کار خواهید کرد بهتره به سمت گیتارهای با پیکاپ Humbucker حرکت کنید. اگه بیشتر تو فاز جز یا بلوز یا راک هستید نوع سینگل مناسبتر و خوش صدا تره.

رنگ ! این قسمت اشاره به رنگ آبی و قرمز و سیاه نداره! بلکه به ضخامت لایه رنگ روی گیتار داره. اگه اونقدر پول ندارید که برین طرف گیتارهای درست حسابی و گرون قیمت (بودجه زیر ۲۰۰) بدونید که گیتارهای ارزون قیمت معمولا چوبهای درست حسابی ندارن و پرداخت خوبی هم نمیشن. به این علت معمولا چندین لایه کت و کلفت روشون رنگ میزنن که این مورد زیاد به چشم نیاد. حواستون باشه که اگه دیدین یه گیتار با قیمت خیلی پایین و یه رنگ خوردگی اساسی داره نگاتون میکنه بدونید زیر این قشر عظیم رنگ یه چوب به درد نخور خوابیده. و این رو هم بدونید که صرف نظر از خوشساختی ساز و راحتی نوازندگی صدای یک ساز شامل میشه از جنس چوب ، مدل پیکاپ و درنهایت امپ. خلاصه حواستون به این مورد هم باشه.

گام 5 - نگاهی به مارکهایی که الان توی بازار گیتار ایران موجود می باشند

نگاهی به مارکهایی که الان توی بازار گیتار ایران موجود می باشند

مارکهایی با قیمت پایین

مواردی مثل Zinn , Aria , Yabo ,Lazer, Hendrix Style این گیتارها معمولا زیر ۲۰۰ هزار تومان هستند و قیمت خیلی بالایی ندارن اما ظاهرشون جدیدا خوب طراحی میشه و حتی مواردی مشابه طرحهای Fender Strat و یا Gibson رو هم میشه توشون دید. ولی منطق حکم می کند طرف این چیزها نرید مگر اینکه واقعا مجبور باشید. چون مشتری اول و آخرش خودتون خواهید بود مگه اینکه کسی مثل خودتون از رو ناچاری ازتون بخره!




گیتار های الکتریکی متوسط

در همین رده میتونید گیتارهای مدل پایین Ibanez رو ببینید. این کمپانی که قسمت زیادی از بازار ایران رو به خودش اختصاص داره در سه کشور اندونزی، کره و ژاپن گیتار میسازه که مدلهای GIO و مدلهای پایینتر سری RG رو میتونید توی رنج قیمتی متوسط بین ۲۰۰ هزار تومان تا ۳۰۰ هزار تومان بینیند. توی همین رده گیتارهای Сort رو میتونید ببینید.

گیتار های الکتریکیخوب 

گیتارهای کره ای Ibanez ، و یا گیتارهای کره ای جکسون که البته خیلی کمتر پیدا میشوند.

گیتارهای Fender ساخت مکزیک (و نه امریکا).

گیتار های الکتریکی بسیار خوب 

  • گیتارهای ژاپنی Ibanez به خصوص مدلهای قدیمی (سالهای ۲۰۰۳ به قبل) و مدلهای Ibanez Prestige
  • فندرهای امریکا
  • گیتارهای کمپانی Godin

قیمتهای این گیتارها با قیمتهای امروز بالای ۸۰۰ هزار تومان  می باشد که نسبتا قیمت بالایی می باشد. گیتارهایی هم هستن که بسیار گران هستند  از جمله گیتارهایESP و گیتارهای Signature که امضای نوازنده های معروف رو روی خودشون دارن و با اینکه سازهای خوبی هستن ولی به اون قیمتی که براشون گذاشتن یک مقدار مناسب نمی باشد و به نوعی Overpriced هستند.

ساز  Ibanez

میشه گفت بهترین ساز حال حاضر در ایران است (چرا؟ چون هم ارزون تر از بقیه است و هم تمام کارایی­هایی رو که بخواین داره) که تولید شرکتهای اندونزیایی، کره ­ای و ژاپنی است. اغلب سر دسته دندون کوسه ­ای داره. برای تشخیص مدلهای اصلی (و نه تقلبی) باید پشت سر دسته کشوری رو که تولید کننده است و شماره سریال ساز رو حتماً نوشته باشه. چندین نوع پیکاپ در مدلهای این ساز استفاده شده که میشه به پیکاپهای دیمارزیو و پیزو اشاره کرد. مدلهای و RG1520 و RG1570 پیکاپهای دیمارزیو دارند و مدل RG1820 پیکاپ پیزو داره. اغلب دسته اونها از چوب Basswood ساخته شده است. سازهای Ibanez سبکتر از بقیه سازها است. مدلهای Signature (یعنی مدلهایی که افراد سرشناس ازشون استفاده می­کنند) هم داره مثلاً مدل JS که استاد بزرگ Joe Satriani ازش استفاده می­کنه یا مدل JEM که مورد استفاده Steve Vai است.

توجه: قیمت های فوق ثابت نبوده و ممکن است متناسب با بازار و بالانس به روز تغییر یابند!!!

اطلاعات مطلب

  • سازهای زهی
  • 1,228 بازدید
  • blankblankblankblankblank (3 votes, average: 5٫00 out of 5)
    blankLoading...
  • آخرین ویرایش توسط : - شنبه, 01 اکتبر 16, 2:08 ب.ظ
  • ویکی چجوری

دیدگاه کاربران

  1. Avatar
    مملی - 2017/10/13 - 6:12 ق.ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بهترین علوم و دانش برای شما گردآوری میشه

آخرین های آیا میدانید

از همه جا براتون مطلب داریم لطفا کلیک کنید

مطالب برگزیده

موضوعات مهم سایت

مطالب محبوب