بچه اول بودن یا بچه دوم بودن، خواهر بزرگتر داشتن یا برادر بزرگتر؟ از نظر بسیاری اشخاص این دو بسیار از هم متفاوت است و بر زندگی آتی فرد تاثیر میگذارد. خیلیها میگویند بچه اول بودن مصیبتی است و ترجیح میدهند تهتغاری باشند. برعکس برخی معتقدند بچههای اول همیشه خوشبختترند. بهترین جایگاه کجاست؟ اول بودن، وسط بودن یا تهتغاری؟
وقتی بچه اول بە دنیا میآید، مرکز توجه والدین است و زندگیشان را زیرورو میکند. کمی نمیگذرد کە مجبور میشود جایگاهش را بە فرزند بعدی بسپارد. با این حال این موضوع سبب سرخوردگی نمیشود. شاید حس حسودی در ابتدا وجود داشته باشد اما سپردن جایگاه بە دیگری بە معنی پس رفتن نیست.
حسادت بە خواهر و برادر بعد از دوران نوزادی
حسادت نسبت بە خواهر و برادر بعد از دوران نوزادی بە سبب رفتارهای نادرست اطرافیان ایجاد میشود. حسادت در کودکی کە والدین او را بە طور مستقیم یا غیرمستقیم با خواهران و برادران دیگر او مقایسه میکنند یا مورد توجه بیش از حد پدر و مادر می باشند شدیدتر است.
یکی از شایعترین واکنشهایی کە اغلب کودکان موقع بروز عامل رقابت از خود نشان می دهند حسادت است. شناخت و درمان این نوع واکنش ها در کودکان حایز اهمیت است زیرا این حالت علاوه بر ایجاد عصبانیت، تنفر و احساس خود کم بینی ،باعث می گردد کە در سنین بالاتر شخص بە سبب این اخلاق ناپسند در محیط و اجتماع تنها بماند.
یک عوامل موثر در پیدایش حسادت
یکی از عوامل موثر در پیدایش حسادت در سنین بالاتر عدم اتخاذ یک روش در تنبیه و تشویق بچه ها است.اگر ذهن بچه های بزرگتر را برائ تولد نوزاد آماده کنند کمتر نسبت بە نوزاد حسادت می ورزند گاهی بچه ها نسبت بە اعضاء خانواده یا اشخاصی کە مانع مصاحبت مادر با ایشان می شوند حسادت می کنند. بە تدریج کە بچه از محیط خانواده دور می گردد و با اشخاص بیشتری ارتباط پیدا می کند، حسادت او نسبت بە برادران و خواهران خود کم می گردد.
پس از ورود بە مدرسه و شرکت در کلاس حسادت بچه ها نسبت بە اشخاص همسن و همکلاسی ظاهر می گردد معمولاً شاگردانی کە توجه معلم را بە خود جلب می کنند و در دروس و یا ورزش و اموراجتماعی بیشتر از دیگران فعالیت می نمایند مورد حسادت اشخاص همسن و یا همکلاسی خود واقع می شوند.
حسادت بچه ها در انتقاد از کارهای یکدیگر، در جرو بحث، مزاحمت، مسخره کردن، آزار رسانیدن و تحریک اشخاص بە ضد یکدیگر ظاهر می گردد در بسیاری از موارد بچه ها حسادت خود را بە صورت طعنه زدن، بی اعتنایی، خیالبافی دروغ و تقلب ظاهر می سازند. محیط خانه و مدرسه نباید رقابت و هم چشمی را تشویق کند زیرا رقابت سبب پیدایش حسادت می گردد ایجاد روح همکاری درمیان بچه ها و شرکت دادن آنها در بحث و مناظره منطقی مانع پیدایش حسادت درمیان ایشان خواهد شد.
البنه مهم است بدانید کە والدین در بروز شدت یا کاهش حسادت و رقابت بین کودکان خود نقش مهمی بە عهده دارند والدین باید حسادت کودکان خود را بپذیرند و کوشش کنند کە با محبت و صرف وقت حسادت کودک خود را کاهش دهند.
راه های پیشگیری از حسادت در کودکان
برای پیشگیری از حسادت در کودکان والدین باید بدانند کە «کیفیت» محبت برائ کودکان اهمیت دارد نه «برابری» محبت.بسیاری از راهنمایی های متداول امروزی بە والدین، دنیای هیجانها را نادیده می گیرد در حالیکه کودکانی کە والدینشان پیوسته آموزش هیجان را بە کار می برند وضعیت جسمانی بهتر، نمرات تحصیلی بالاتر و سازگاری بیشتری با دوستان خود دارند، مشکلات رفتاری و خشونت کمتری نشان می دهند و در کل از سلامت هیجانی بیشتری برخوردارند.آموزش هیجان بە کودکان شامل پنج مرحله است کە در این چگونه بە آن میپردازیم.
آگاهی از هیجانهای کودک
یعنی هوشیار بودن نسبت بە وجود هیجانها در دیگران. بیان نکردن علاقه، خشم یا ناراحتی بە این معنا نیست کە کودک آنها راتجربه نمی کند. برائ آگاهی از هیجانات کودک ابتدا باید بە هیجانات خود واقف باشید. والدینی کە سعی می کنید هنگام اضطراب ، صبور و مهربان باشید یا زمانیکه عصبانی میباشید بە اجبار لبخند بزنید در حال انکار احساس خود می باشید.
این کار کمکی بە شما نخواهد کرد بلکه شدت فشار روانی شما را افزایش می دهد. در کودکان نیز چنین اتفاقی می افتد پس لازم است شرایط بروز هیجانات را برائشان فراهم کنید و اجازه بدهید با آنها خود روبرو شوند. اگر فکر می کنید کودکتان احساس ناراحتی، ترس یا خشم می کند بهتر است تلاش کنید خودتان را بە جای او بگذارید تا دنیارا از دیدگاه او ببینید.
این کار کمک میکند بفهمید وقتی برادر کوچکترش دفتر تکالیفش را پاره می کند چه احساسی بە او دست می دهد و بە جای اینکه سرزنشش کنید کە چرا دفتر را جلوی دست برادرش قرار داده راه حلی برائ رفع این معضل پیدا کند.
دیدگاه کاربران