شيوه بافت قالي هريس
بافت قالي در هر منطقه از فرهنگ، آداب و رسوم مردمان آن منطقه تأثير مي پذيرد. هر چند كه در ايران كانون هاي قاليبافي را از لحاظ شيوه بافت به دوگروه تركي باف و فارسي باف تقسيم مي كنند اما شيوه بافت قالي هريس منحصر به فرد است هر چند كه با گره تركي بافته مي شود.
روش بافت قالي در هريس در هيچ جاي ايران وجود ندارد و شايد به همين دليل است كه قالي اين منطقه كوچك در كم ترين زمان در بازارهاي داخلي و خارجي مشهور شده و جايگاه خاصي براي خودش پيدا كرده است و با اينكه از لحاظ تراكم گره در هفت سانتي متر جزو فرش هاي درشت بافت به حساب مي آيد ولي قيمت آن كمتر از فرش هاي ريز بافت نيست و تجار داخلي و خارجي هميشه به دنبال قالي هاي اصيل هريس مي باشند.
روش بافت قالي هريس به اين صورت است كه :
ابتدا مشخص مي كنند كه مي خواهند نقشه مورد نظر را در چند قسمت و مرحله ببافند. بعد از آن از يك طرف، از سمت راست و يا چپ شروع به بافتن مي كنند. وقتي كه 20 الي 30 سانتي متر از آن را بافتند كار قسمت بعدي را شروع مي كنند و به همين ترتيب تا اتمام قالي پيش مي روند. البته اين تقسيم بندي بستگي به اندازه قالي دارد. اگر اندازه قالي بيش تر باشد بافت قالي به قسمت هاي بيش تر تقسيم مي شود و برعكس.
آمارگيري از 2850 كارگاه قاليبافي منطقه هريس نشان مي دهد كه بيش از 80 درصد آنها تك بافنده هستند و از اين تعداد 95 درصد آنها خانم مي باشند كه يكي از دلايل بافت با روشي كه در بالا توضيح داده شد، همان انفرادي كاركردن و تك بافت بودن است.
بافندگان به دليل جلوگيري از خستگي و كاهش اثرات رواني ناشي از بزرگ بودن اندازه قالي اقدام به ابداع چنين روشي كرده اند. دليل ديگر براي عمل بافت به شيوه فوق الذكر اين است كه دختران هريس بنابر يك رسم ديرين مجبور بودند هر كدام براي جهيزيه خود يك تخته قالي ببافند و هنر و خلاقيت خود را به اين ترتيب به معرض نمايش بگذارند كه اين كار نسل به نسل ادامه يافته و امروزه نيز در بعضي مناطق رواج دارد.
ويژگي هاي خاصي كه باعث منحصر به فرد شدن قالي هريس شده عبارتند از:
شيوه قاليبافي هريس نه از روش تركي باف و نه از روش فارسي باف تقليد مي كند بلكه شيوه مخصوص و منحصر به فردي دارد به طوري كه در هيچ جاي ايران مرسوم نيست.
تراكم گره هاي طولي قالي هريس هميشه از تراكم گره هاي عرضي آن بيش تر است. معمولاً تراكم گره آن در هفت سانتي متر 23×20، 22×20، 24×22، و 23×21 است. در نتيجه يكي از دلايل اصلي پرگوشت بودن و پاخوربودن آن همان بالا بودن تراكم گره هاي طولي اش است. به همين دليل هرچه از عمر اين عالي بگذرد زيباتر و براق تر مي شود.
امروزه خريداران قالي بسيار علاقمندند كه قالي كهنه هريس را خريداري كنند. قيمت قالي هاي پاخور و كهنه هريس بيشتر از قيمت قالي هاي تازه و نوآن مي باشد و بعضي از آنها به دليل قدمت زياد به چند برابر قيمت يك فرش نو فروخته مي شوند.
تعداد رنگ هايي كه در بافت قالي هريس استفاده مي شود بسيار اندك است و بين 12 الي 16 رنگ مي باشد و به دليل رنگ بندي خوب بهترين قالي ها را به بازار عرضه مي كنند.
رنگ هاي اصلي مورد استفاده در قالي هريس عبارتند از: قرمز، لاكي، سفيد، آبي، سرمه اي، سياه، يشمي، زرد طلايي، زرشكي، قهوه اي و نارنجي.
قالي هريس بدون نقشه بافته مي شود. اكثر بافندگان نقشه را از مادر و مادربزرگان خود سينه به سينه ياد گرفته اند و به نسل بعدي منتقل كردند. به طوري كه در هيچ يك از كارگاه هاي قاليبافي حتي يك برگ نقشه نمي توان پيدا كرد. به همين دليل بافت قالي هريس يه ذهني بافي مشهور است. اما بافندگان هنرمند چنان نقش و نگار را با دقت در جاي خود مي بافند كه تحسين هر بيننده را بر مي انگيزد. بهترين قالي با نقش و نگار زيبا و دل فريب توسط دستان ظريف و هنرمندان دختران اين ديار توليد و به بازارهاي داخلي و خارجي روانه مي شوند.
ميزان مواد اوليه مصرفي:
قالي هاي هريس نسبت به قالي هاي ساير مناطق بيش تر است. به دليل اين سنگيني، حمل و نقل آن با ماشين صورت مي گيرد و در خانه نيز توسط چند نفر جا جا به مي شود. براي هر متر مربع از قالي هاي درشت بافت بين 4 الي 5/4 كيلوگرم پشم مصرف مي شود. اين ميزان براي قالي هريس بين 5/4 الي 6 كيلوگرم مي باشد.
طرح و نقشه هريس هندسي و شكسته است و اين سبك در تمام كانون هاي هريس يكسان مي باشد و بافت نقوش گردان در آنها رواج ندارد.
پشم مصرفي هريس در خود آن منطقه توليد مي شود و از اين نظر خودكفا هستند. در قديم پشم توليدي با دست ريسيده مي شد اما امروزه به علت بالا بودن سرعت كار و بيش تر شدن كارگاه هاي توليدي، دستگاه هاي ريسندگي خامه هاي مصرفي را براي قاليبافان آماده مي كنند.
دیدگاه کاربران